Hlavní stránka DENSO radí - Nejčastější poruchy Váhy vzduchu

DENSO radí - Nejčastější poruchy Váhy vzduchu (MAF)

13 února 2017, 16:42

Sensor MAF měří množství vzduchu proudícího do motoru automobilu a posílá do elektronické řídicí jednotky (ECU) proud o napětí odpovídající velikosti průtoku.

V současné době je nejčastěji používaným typem MAF senzoru plug-in hot wire, který je umístěn uvnitř sacího potrubí mezi vzduchovým filtrem a škrticí klapkou. Skládá se z tepelného odporu, odporu měřící teplotu nasávaného vzduchu, snímače teploty nasávaného vzduchu a řídicího obvodu (destička s plošnými spoji).Část nasávaného vzduchu ze vzduchového filtru je směrována do oblasti měření, kde se měří množství nasávaného vzduchu. Senzor MAF typu hot wire reaguje na změny teploty v topném tělese. Změny hodnot odporu a proudu v topném tělese váhy vzduchu se převedou na poměrné napětí v řídicím obvodu a následně jsou hodnoty odeslány do ECU pro výpočet množství nasávaného vzduchu motoru.

Snímač teploty nasávaného vzduchu také detekuje teplotu vzduchu a odesílá ji do ECU. V reakci na tento signál řídicí jednotka ECU vypočítává hustotu vzduchu a koriguje množství vstřikovaného paliva do spalovacího prostoru.

Nejčastější poruchy senzorů MAF

Ke znečištění nebo poškození senzoru MAF obvykle dochází v důsledku nefunkčního nebo špatně namontovaného vzduchového filtru. Poškozený nebo znečištěný senzor MAF může i nadále fungovat, ale změny v jeho charakteristiky mohou způsobit mnoho problémů s fungováním motoru. Mezi nejčastější příznaky poruch MAF senzoru patří:

  •     Obtížné startování: Motor nastartuje, ale spalování je nedokonalé
  •     Nedostatečná stabilita volnoběhu: Vysoké nebo nízké volnoběžné otáčky nebo nerovnoměrný volnoběh
  •     Nekomfortní jízda: Škubání při akceleraci, selhávání zapalování, abnormální zvuk motoru nebo zvýšená kouřivost
  •     Zhasínání motoru: Krátce po nastartování nebo po sešlápnutí či uvolnění pedálu plynu

    Problém s MAF senzorem může způsobit, že se rozsvítí kontrolka motoru. Tato chyba je uložena ve formě diagnostického kódu (DTC) v ECU motoru a může se přečíst pomocí DTC skeneru. Nicméně, pokud je příčinou poruchy ucpaný kanál MAF senzoru, motor je obvykle možné nastartovat, ale jeho chod bude nepravidelný nebo rovnou zhasne. V takovém případě se nemusí zaznamenat DTC diagnostický kód. Pokud se ukáže, že je MAF senzor vadný, musí se vyměnit. Je to velmi jednoduchý proces.

    Pokud je MAF senzor znečištěný, jeho vyčištění může být dočasným řešením, ale zároveň se může poškodit citlivý snímač přístroje. Jestliže byl MAF senzor vyměněn, je nutné zkontrolovat, jestli také vzduchový filtr byl vyměněn a správně nainstalován.

    MAF senzory jsou společně s EGR ventily, čidly EGT, zapalovacími cívkami a palivovými čerpadly součástí programu řídicích systémů motorů DENSO. V současné době pro aftermarket DENSO nabízí 29 MAF senzorů, které nahrazují 161 referencí OE a mají 1.009 aplikací v 18 milionech vozů.


    Článek byl převzat se svolením z webu MOTOFOCUS.CZ

    Článek připraven na základě materiálů získaných od firmy Denso

a

a

a

a

a

a